China deel 1

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Ewout en Arzu

09 Oktober 2008 | China, Shangri-La

Lieve allemaal,

We zijn inmiddels 17 dagen in het tweede deel van onze reis, namelijk China. We zijn eerst begonnen met Hong Kong! Hier hebben we 4 dagen genoten van shoppen, naar de film gaan, relaxen, lekker eten en van de skyline genieten. Shoppen kan je heel goed in Hong Kong, je moet wel een dikke portomonee bij je hebben! We hebben een groot deel van ons China budget in die 4 dagen opgemaakt:-):-):-)!!! En we hebben dit keer niet eens Chinese medicijnkasten gekocht zoals we 3 jaar geleden dat in Hong Kong hebben gedaan:-):-) Onze eerste doos met kleren is inmiddels per boot naar Nederland verstuurd.

Zoals velen van jullie weten was het in Nederland een gedoe om het visum voor China te regelen. Eenmaal in China aangekomen ging en gaat alles heel makkelijk! De grensovergang was heel makkelijk en we werden niet achtervolgd door mensen die ons gingen checken of we wel naar het juiste hotel gingen. We hebben alle hotelboekingen, die we nodig hadden om een visum te kunnen krijgen, in de Filipijnen gecancelled.

Na die 4 dagen Hong Kong, het echte China dus binnengekomen. Hier vielen ons een aantal dingen op:
1) Communicatie is mmooooeeeiiilijk:-):-):-)!!! Niet veel Chinezen spreken Engels en onze uitspraak uit ons Mandarin-boek is niet te verstaan door de Chinezen. Hierdoor onstaan er hele grappige situaties!!! We maken in ieder geval heel veel gebruik van handgebaren en zo komen we er wel uit:-):-):-).

2) De Chinezen die wel Engels kunnen spreken (goed of slecht) willen heeeeel graag in contact met je komen. Zo moesten we de dag dat we in China aankwamen in Guangzhou (grote stad met 16 miljoen inwoners) 's avonds de vlucht nemen naar onze eerste bestemming "Guilin". We zaten in een restaurant te lunchen en werden aangesproken door een Engels sprekend (rijk) koppel. Ze vonden het jammer dat we niet langer in hun stad verbleven en ze hebben ons aangeboden om een city-tour met hun auto te geven, zodat we toch een indruk van hun stad kregen. We gingen dan ook hun luxe auto in en hebben het super leuk gehad. De stad vonden we niet bijzonder, maar de ontmoeting met deze aardige mensen was echt heel bijzonder. Ook goede tips gekregen van plaatsen die we absoluut moesten bezoeken. Waar we deze mensen ook elke dag super dankbaar voor zijn is dat ze op een stuk papier in Chinees hebben geschreven dat Arzu absoluut geen varkensvlees mag eten, echt super relaxed!
In China mag men als maatregel tegen de overbevolking 1 kind per gezin hebben. Deze mensen hebben 2 kinderen, waarvan het tweede kind in Amerika ter wereld is gebracht, zodat hij niet in China geregistreerd staat. Echt bizar, maar goed zij kunnen het zich dus veroorloven om even naar Amerika te vliegen om een kind te baren! By the way, als je wel 2 kinderen in China hebt geregistreerd staan, moet je veel geld aan de staat betalen.

In Yangshuo (=super mooie plaats met mooi berglandschap eromheen) zaten we in een hotel (eigenlijk een souvenirshop met 2 kamers erboven) met een matig Engels sprekende eigenaresse. Samen met een vriendin van haar nodigde ze ons 's avonds uit om met hun traditioneel thee te drinken. Echt onwijs gezellig gekletst en je leert veel van de Chinese cultuur en mensen. In Nederland merk je weinig van Chinezen, maar hier merk je dat ze heel open en gastvrij zijn! Ze willen maar al te graag met je praten.

Zo hebben we ook in Yangshuo een traditionele openlucht dansvoorstelling bezocht, waar een Chinese famile naast ons zat. De man naast Ewout vroeg "where do you come from?" Dus Ewout geeft antwoord en vraagt waar hij vandaag komt....nou daar hield het op. Die ene vraag was de enige kennis van de Engelse taal:-). Na 5 minuten stond de hele familie op en gingen stoelendans doen, zodat de dochter en moeder van het gezin naast Ewout kwam te zitten, speciaal om met ons te kunnen praten. Want zij konden namelijk wel matig Engels (de vrouw was overigens lerares Engels:-).

3) Ohhhh mensen, wat kunnen de Chinezen toch rochelen!!! Het gaat maar de hele dag door! Om de vijf minuten hoor je iemand (man/vrouw maakt niet uit) rochelen en/of zijn/haar neus snuiten zonder zakdoek. Hier kunnen we toch maar niet aan wennen, echt walgelijk!

4) De week van 29 sept tot 3 oktober was heel China 1 week vrij in verband met de Nationale Dag op 1 oktober. Aangezien deze week de enige vakantie is van de Chinezen gaan alle Chinezen op pad en is alles 3 keer zo duur. Dat was wel balen, we hebben echt belachelijk veel moeten betalen voor alles. Budget van China gaan we ook vet overheen, oeps:-)!! Want ook na deze week, zijn helaas niet alle prijzen gedaald. Excursies en transport zijn in China gewoon duur vergeleken met andere Aziatische landen. Excursie-prijzen zijn Europees te noemen!
1 miljard reizende Chinezen levert natuurlijk ook grote excursiegroepen met bijbehorende vlaggetjes en stickers ter herkenning op je kleren op! Ook wij hebben hier 2 keer niet aan kunnen ontkomen, echt vreselijk!

5) Wat ons nog meer opvalt, is dat het goed gaat met de Chineze economie. Tot nu toe weinig armoede gezien.......en al die Chinese toeristen lopen met gigantisch dure camera's rond, met mega lenzen! Van het communisme is weinig te merken.

6) Omdat in China ongeveer 1.3 miljard mensen wonen, zijn dorpen bijna net zo groot als een stad in NL. Steden hebben miljoenen inwoners, echt bizar!

7) Op veel plekken kan je fietsen huren, dus dat maakt het verkennen van de omgeving erg leuk! Zo hebben we o.a. in Yangshuo tussen de karstgebergten gefietst, zie ook de foto's.

Tot zover onze bevindingen over China.

We hebben in de afgelopen 2 weken, naast Yangshuo nog een aantal andere leuke plaatsen in het zuiden en zuidwesten van China bezocht namelijk: Ping-an met de Longji rijstterassen, Lijiang wat een super leuke plaats is, zoals je die in films ziet, leuke straten met taditionele Chinese huizen met binnenplaatsen en veel lampioennetjes. En Shangri-La waar we nu zitten, wat een uitvalsbasis richting Tibet is en al veel Tibetaanse invloeden heeft.
We hebben ook een minder leuke plaats bezocht, konden we niet vantevoren weten. Helaas was mijn verjaardag op deze saaie plaats:-(. Maar dankzij de vele telefoontjes, sms-en, berichten op de site en mail voelde ik me helemaal jarig! Super bedankt allemaal, ik bof maar met zulke lieve familie en vrienden!

Momenteel zitten we dus in Shangri-La en daarmee hebben we de tropische temperaturen ook achter ons gelaten. Overdag is de temp ongeveer 20 graden en 's avonds koelt het behoorlijk af. We hebben in ieder geval beide jassen moeten kopen:-). Maar goed de kou zal alleen maar erger worden, want we hebben een tour naar Tibet geboekt voor 11 dagen. We vetrekken aanstaande zondag en gaan onder andere Lhasa, het basecamp van de Mount Everest, verschillende kloosters en meren bezoeken!
We hebben er super veel zin en hebben gisteren zelfs te horen gekregen dat de permits om Tibet in te komen klaar liggen!!!!! YESSSS!!!!!

Dikke kus allemaal van,

Ewout & Arzu

• 10 Oktober 2008 - 13:10

Annerieke:

Heerlijk om jullie belevenissen weer te lezen! Ga super genieten van die geweldige trip naar Tibet.
    Heel veel liefs Annerieke

• 10 Oktober 2008 - 14:33

ROEF!:

Tibet! jeetje: wij gaan naar de nieuwe 007 voor avontuur op vrijdagavond en jullie gaan naar Lhasa en Mount Everest...de groetjes aan iedereen daar! here we go!

• 10 Oktober 2008 - 14:38

Mark En Jen:

Lieverds, blijf genieten, want het leven is geweldig!! :)

Vanaf morgen zijn wij ook lekker op pad. Tot snel daarna!

Liefs Jen en Mark

• 16 Oktober 2008 - 15:22

Marcel:

Wow! wat een mooie foto's en te gekke verhalen.

Volgens mij moet ik jullie website maar in de ban doen, want het 'contrast' is gewoon te groot voor een noeste 'slides'-bakker....

Morgen ga ik in het MT vragen of ik 9 maanden mag gaan reizen (baas boven baas!!!). ...

By the way, zijn jullie al bijgepraat over ons 'anniversary' tripje naar Boston? Het is natuurlijk wel heel lastig om jullie jaloers te maken, maar het was supergaaf. Ach over 10 jaar is er weer een 'lustrum', als je dan niet weer op wereldreis bent.

Geniet van Tibet in de komende week.

Hartelijke groet vanuit de 'Kredietcrisis',
    Marcel

• 16 Oktober 2008 - 20:01

Ellen:

Mooie verhalen....toch wel om een beetje jaloers op te worden. Hier is het weer herfst geworden, of te wel koud, nat maar ook heel mooi. Met ons gaat alles goed, buik groeit goed en Jorrit en Tieme worden met de dag ondeugender...! En Jelto natuurlijk ook, haha! liefs, Ellen